Recomendaciones nutricionales para el personal de salud y el personal esencial expuesto al Covid-19 en Latinoamérica



Posición de Expertos
RESUMEN

Recomendaciones nutricionales
para el personal de salud y el personal esencial
expuesto al Covid-19 en Latinoamérica


¿A quién van dirigidas estas recomendaciones?

A todas aquellas personas que están en la primera línea de atención de salud como médicos, profesionales de enfermería, farmacéuticos, nutricionistas y dietistas, terapeutas respiratorios, fisioterapeutas, auxiliares, entre otros, quienes están en alto riesgo de infección por Covid-19.
También a los trabajadores esenciales que prestan servicios a la comunidad, como bomberos, personal de primeros auxilios, policías y militares, personal de los servicios de alimentos, personal de limpieza y otros. Estas personas usan equipo de protección personal, cumplen largos turnos de trabajo, en ocasiones en ambientes sin aire acondicionado y con poca ventilación, lo que puede llevar a la pérdida excesiva de líquidos por sudoración, menor ingesta de líquidos, descanso insuficiente, alto nivel de estrés, depresión y pobre calidad en la alimentación debido a la falta de tiempo. Todos estos factores influyen negativamente en el sistema inmune (Segerumstrom 2004; Thornton 2006; Zorrilla 2001) y podrían conllevar a mayor riesgo de contraer el COVID-19.


¿Cuál fue la metodología usada para formular estas recomendaciones?

Un grupo de expertas en nutrición de diferentes países de Latinoamérica se reunieron por teleconferencia para establecer las bases metodológicas y alcanzar un consenso basado en la evidencia científica actual derivada de meta-análisis y revisiones sistemáticas sobre nutrición y prevención de infecciones virales respiratorias como SARS-CoV, MERS-CoV y gripe o influenza estacional por virus, y su efecto sobre el sistema inmunológico. Estos virus son muy similares en su estructura al SARS-Cov2.


¿Cómo la nutrición influye en el sistema inmune?

El sistema inmune necesita múltiples micronutrientes, como vitaminas A, B6, B9 (folato), B12, C, D, hierro, selenio y zinc, entre otros, vitales para su óptimo desempeño (Wintergerst 2007; LPL 2017; Mousa 2016; Gomabart 2020). Otros compuestos bioactivos también intervienen en los procesos inmunitarios, como ácidos grasos omega 3, polifenoles y probióticos, entre otros. Un bajo consumo de éstos puede aumentar la susceptibilidad de las personas a contraer infecciones. Dada la pandemia, las recomendaciones de algunos nutrientes pueden ser más altas que las establecidas.


¿Cuáles nutrientes se recomienda su suplementación durante la pandemia?

A continuación, se resumen las recomendaciones de suplementación con micronutrientes que pueden ayudar a prevenir el COVID-19. También se incluyen las recomendaciones de otros nutrientes o compuestos bioactivos sin evidencia suficiente para avalar su suplementación pero que son relevantes para mantener la integridad del sistema inmune. La información detallada sobre la justificación de estas recomendaciones será publicada próximamente en Archivos Latinoamericanos de Nutrición (https://www.alanrevista.org/), revista oficial de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición.



Expertos

Cristina Palacios
PhD [Coordinación] Florida International University (FIU)
Estados Unidos

Jennifer Bernal
PhD Observatorio de Seguridad Alimentaria, Universidad Nacional de Colombia
Global Nutrition Professionals Consultancy
Colombia

Anabelle Bonvecchio
PhD Instituto Nacional de Salud Pública
México

Marlén Gutiérrez
MSc Global Nutrition Professionals Consultancy
Venezuela

Marianella Herrera Cuenca
MD, PhD Universidad Central de Venezuela
Venezuela

Lina Lay Mendivil
MSc Universidad Tecnológica de Panamá
Panamá

Fabiola López Bautista
MSc Instituto Nacional de Cardiología Ignacio Chávez
México

Marisol López Reyes
MSc, DN Global Nutrition Professionals Consultancy
España

Claret Mata
MSc Universidad Central de Venezuela
Venezuela

Paula Moliterno
MSc Universidad de la República
Uruguay

Daniela Moyano
MSc MPH Universidad Nacional de Córdoba y Universidad Nacional de la Matanza
Argentina

Diana Murillo
MSc Programa Mundial de Alimentos (WFP)
Panamá

Selene Pacheco Miranda
MPH Instituto Nacional de Salud Pública
México

Lita Palomares
MSc Universidad Peruana Cayetano Heredia
Perú

Kenia Páramo
MSc Coordinadora Cooperación Técnica INCAP
Belice y Nicaragua

Analy Pérez
MSc, RD. Unison Health & Community Services
Global Nutrition Professionals Consultancy
Canadá

María Virginia Tijerina Walls
MS, NC Nutrien Nutrición y Salud
México

María Angélica Trak-Fellermeier
PhD Florida International University (FIU)
Global Nutrition Professionals Consultancy
Estados Unidos


Bibliografía

Alomar MZ y col. Decreased hydration status of emergency department physicians and nurses by the end of their shift. Int J Emerg Med. 2013;6(1):27.

Arihiro S y col. Randomized Trial of Vitamin D Supplementation to Prevent Seasonal Influenza and Upper Respiratory Infection in Patients with Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2019;25(6):1088-1095.

Bhandari N y col. Adding zinc to supplemental iron and folic acid does not affect mortality and severe morbidity in young children. J Nutr. 2007;137(1):112-7.

Bishop PA y col. Limitations to heavy work at 21 degrees C of personnel wearing the U.S. Military chemical defence ensemble. Aviat Space Environ Med 1991, 62:216–220.

Broome CS y col. An Increase in Selenium Intake Improves Immune Function and Poliovirus Handling in Adults with Marginal Selenium Status. Am J Clin Nutr. 2004;80(1):154-62.

Capurso L. Thirty Years of Lactobacillus rhamnosus GG. A Review. J Clin Gastroenterol 2019: 53:S1–S41.

Charan J y col. Vitamin D for prevention of respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. J Pharmacol Pharmacother. 2012;3(4):300-3.

Chen H y col. Vitamin A for preventing acute lower respiratory tract infections in children up to seven years of age. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 1. Art. No.: CD006090.

Chen H y col. Correlation analysis of omega-3 fatty acids and mortality of sepsis and sepsis-induced ARDS in adults: Data from previous randomized controlled trials. Nutr J. 2018; 17:57.

Das RR; Singh M. Oral zinc for the common cold. JAMA 2014, 311(14), 1440-1441.

EFSA. Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal 2015, 13(5):4102

El-Sharkawy AM y col. Hydration amongst nurses and doctors on-call (the HANDS on prospective cohort study. Clin Nutr. 2016;35(4):935-42.

Food and Drug Administration (FDA). Al grano: ¿cuánta cafeína es demasiada? 2018
https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/algrano-cuanta-cafeina-es-demasiada

Furushima D y col. Effect of Tea Catechins on Influenza Infection and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies. Molecules. 2018; 20;23(7). pii: E1795.

Gombart AF y col. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients 2020;12(1):236.

Hao Q y col.Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2015; 2: CD006895

Heinz S y col. Quercetin supplementation and upper respiratory tract infection: A randomized community clinical trial. Pharmacological Research. 2010; 622: 37–242

Hemilä H; Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013; (1).

Hemilä H; Louhiala P. Vitamin C for preventing and treating pneumonia. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013.

Hemilä H. Vitamin C may alleviate exercise-induced bronchoconstriction: a meta-analysis. 2013.

Hosseini B y col. Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2018;108(1):136-155.

Imdad A y col Vitamin A supplementation for preventing morbidity and mortality in children from six months to five years of age. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 3. Art. No.: CD008524.

Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. In Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. National Academy Press 2000

Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academy Press; 2001.

IZINCG Technical brief. Determining the risk of zinc deficiency: assessment of dietary zinc intake. No3, 2019. 2nd edition.

Khalesi S y col. A review of probiotic supplementation in healthy adults: helpful or hype? Eur J Clin Nutr. 2019;73(1):24-37.

King S y col. Does probiotic consumption reduce antibiotic utilization for common acute infections? A systematic review and meta-analysis. Eur J Public Health. 2019; 1;29(3):494- 499.

Kupka R y col. Effect of selenium supplements on hemoglobin concentration and morbidity among HIV-1- infected Tanzanian women. Clin Infect Dis. 2009;48(10):1475-8.

Kwon WY y col. Niacin and selenium attenuate sepsisinduced lung injury by up-regulating nuclear factor erythroid 2-related factor 2 signaling. Critical Care Medicine 2016.; 44 (6): e370-e382.

Kwon WY y col. 2011. Niacin attenuates lung inflammation and improves survival during sepsis by downregulating the nuclear factor-κΒ pathway. Critical Care Medicine; 39(2): 328-334.

Laursen R; Hojsak I. Probiotics for respiratory tract infections in children attending day care centers A systematic review. European Journal of Pediatrics 2018; 177:979–994.

Linus Pauling Institute (LPL). Overview of the Immune System. 2017: https://lpi.oregonstate.edu/mic/healthdisease/immunity#authors-reviewers.

Loeb M y col. Effect of Vitamin D supplementation to reduce respiratory infections in children and adolescents in Vietnam: A randomized controlled trial. Influenza Other Respir Viruses. 2019;13(2):176-183.

Lonnerdal B. Dietary factors influencing zinc absorption. The Journal of nutrition, 2000; 130(5), 1378S-1383S.

Martineau AR y col. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583.

Matsumoto K y col. Effects of green tea catechins and theanine on preventing influenza infection among healthcare workers: a randomized controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2011;11:15.

Moya M y col. Potentially-Toxic and Essential Elements Profile of AH1N1 Patients in Mexico City. Scientific Reports 2013; 3: 1–7.

Organización Mundial de la Salud (OMS) y FAO. Joint WHO/FAO Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases, report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 28 Jan -- 1 Feb 2002.

Organización Mundial de la Salud (OMS). Vitamin A supplementation to improve treatment outcomes among children diagnosed with respiratory infections 2011: https://www.who.int/elena/titles/bbc/vitamina_pneumonia_children/en/

Ran L y col. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. 2018

Range N y col. The Effect of Multi-Vitamin/Mineral Supplementation on Mortality during Treatment of Pulmonary Tuberculosis: A Randomised Two-by-Two Factorial Trial in Mwanza, Tanzania. British Journal of Nutrition 2006; 95 (4): 762–70.

Reid G. Probiotic use in an infectious disease setting. Expert Review of Anti-Infective Therapy. 2017; 15 (5): 449–455

Rodríguez A y col. Effects of moderate doses of Vitamin A as an adjunct to the treatment of pneumonia in underweight and normal-weight children: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr 2005;82:1090-1096.

Sanders ME y col. Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019;16(10):605-616.

Segerstrom SC; Miller GE. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004;130(4):601-30.

Sempértegui F y col. The beneficial effects of weekly low dose vitamin A supplementation on the acute lower respiratory infections and diarrhea in Ecuadorian children. Pediatrics 1999;104(1):1-7.

Smith AD y col. Is folic acid good for everyone? Am J Clin Nutr. 2008;87(3):517-33.

Somerville V y col. Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Adv Nutr. 2016; 7: p. 488–97.

Steinbrenner H y col. Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and Bacterial Infections. Advances in Nutrition 2015; 6 (1): 73–82.

Sturman LS y col. Conformational change of the coronavirus peplomer glycoprotein at pH 8.0 and 37 degrees C correlates with virus aggregation and virusinduced cell fusion. J Virol. 1990;64(6):3042-50.

Su CF y col. 2007. Nicotinamide abrogates lung injury caused by ischaemia/reperfusion. European Respiratory Journal; 30: 119-204.

Tam E y col. Micronutrient Supplementation and Fortification Interventions on Health and Development Outcomes among Children Under-Five in Low- and Middle-Income Countries: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020;12(2). pii: E289.

Taneja S y col. Folic acid and vitamin B-12 supplementation and common infections in 6-30-mo-old children in India: a randomized placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2013;98(3):731-7.

Temple JL y col Systematic Review and Meta-analysis of the Effects of Caffeine in Fatigued Shift Workers: Implications for Emergency Medical Services Personnel. Prehosp Emerg Care. 2018 Feb 15;22(sup1):37-46.

Thornton LM y col. Psychoneuroimmunology examined: The role of subjective stress. Cellscience. 2006; 30;2(4):66-91.

Wang Y y col. Probiotics for prevention and treatment of respiratory tract infections in children: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016; 95(31):e4509.

Wintergerst ES y col. Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Ann Nutr Metab. 2007;51(4):301-23.

Wittbrodt MT; Millard-Stafford M. Dehydration Impairs Cognitive Performance, Medicine & Science in Sports & Exercise: Med Sci Sports Exerc. 2018; 50(11):2360-2368.

Wypych TP y col. The influence of the microbiome on respiratory health. Nat Immunol 2019; 20, 1279–1290.

Xiao L y col. Vitamin D supplementation for the prevention of childhood acute respiratory infections: a systematic review of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2015;114(7):1026-34.

Yamshchikov AV y col. Vitamin D for treatment and prevention of infectious diseases: a systematic review of randomized controlled trials. Endocr Pract 2009;15(5):438- 49.

Zhang C y col. Survey of Insomnia and Related Social Psychological Factors Among Medical Staff Involved in the 2019 Novel Coronavirus Disease Outbreak. Frontiers in Psychiatry 2020; 11, 306.

Zorrilla EP y col. The relationship of depression and stressors to immunological assays: a meta-analytic


Comentarios