Recomendaciones nutricionales para el personal de salud y el personal esencial expuesto al Covid-19 en Latinoamérica
Posición de Expertos
RESUMEN
Recomendaciones
nutricionales
para el personal de salud y
el personal esencial
expuesto al Covid-19 en
Latinoamérica
¿A quién
van dirigidas estas recomendaciones?
A todas
aquellas personas que están en la primera línea de atención de salud como
médicos, profesionales de enfermería, farmacéuticos, nutricionistas y
dietistas, terapeutas respiratorios, fisioterapeutas, auxiliares, entre otros,
quienes están en alto riesgo de infección por Covid-19.
También a
los trabajadores esenciales que prestan servicios a la comunidad, como
bomberos, personal de primeros auxilios, policías y militares, personal de los
servicios de alimentos, personal de limpieza y otros. Estas personas usan
equipo de protección personal, cumplen largos turnos de trabajo, en ocasiones
en ambientes sin aire acondicionado y con poca ventilación, lo que puede llevar
a la pérdida excesiva de líquidos por sudoración, menor ingesta de líquidos, descanso
insuficiente, alto nivel de estrés, depresión y pobre calidad en la
alimentación debido a la falta de tiempo. Todos estos factores influyen
negativamente en el sistema inmune (Segerumstrom 2004; Thornton 2006; Zorrilla
2001) y podrían conllevar a mayor riesgo de contraer el COVID-19.
¿Cuál fue
la metodología usada para formular estas recomendaciones?
Un grupo de
expertas en nutrición de diferentes países de Latinoamérica se reunieron por teleconferencia
para establecer las bases metodológicas y alcanzar un consenso basado en la evidencia
científica actual derivada de meta-análisis y revisiones sistemáticas sobre
nutrición y prevención de infecciones virales respiratorias como SARS-CoV,
MERS-CoV y gripe o influenza estacional por virus, y su efecto sobre el
sistema inmunológico. Estos virus son muy similares en su estructura al
SARS-Cov2.
¿Cómo la
nutrición influye en el sistema inmune?
El sistema
inmune necesita múltiples micronutrientes, como vitaminas A, B6, B9 (folato),
B12, C, D, hierro, selenio y zinc, entre otros, vitales para su óptimo desempeño
(Wintergerst 2007; LPL 2017; Mousa 2016; Gomabart 2020). Otros compuestos
bioactivos también intervienen en los procesos inmunitarios, como ácidos grasos
omega 3, polifenoles y probióticos, entre otros. Un bajo consumo de éstos puede
aumentar la susceptibilidad de las personas a contraer infecciones. Dada la
pandemia, las recomendaciones de algunos nutrientes pueden ser más altas que
las establecidas.
¿Cuáles
nutrientes se recomienda su suplementación durante la pandemia?
A continuación,
se resumen las recomendaciones de suplementación con micronutrientes que pueden
ayudar a prevenir el COVID-19. También se incluyen las recomendaciones de otros
nutrientes o compuestos bioactivos sin evidencia suficiente para avalar su
suplementación pero que son relevantes para mantener la integridad del sistema
inmune. La información detallada sobre la justificación de estas
recomendaciones será publicada próximamente en Archivos Latinoamericanos de
Nutrición (https://www.alanrevista.org/), revista oficial de la Sociedad
Latinoamericana de Nutrición.
Expertos
Cristina
Palacios
PhD
[Coordinación] Florida International University (FIU)
Estados
Unidos
Jennifer
Bernal
PhD Observatorio
de Seguridad Alimentaria, Universidad Nacional de Colombia
Global
Nutrition Professionals Consultancy
Colombia
Anabelle
Bonvecchio
PhD Instituto
Nacional de Salud Pública
México
Marlén
Gutiérrez
MSc Global
Nutrition Professionals Consultancy
Venezuela
Marianella
Herrera Cuenca
MD, PhD Universidad
Central de Venezuela
Venezuela
Lina Lay
Mendivil
MSc Universidad
Tecnológica de Panamá
Panamá
Fabiola
López Bautista
MSc Instituto
Nacional de Cardiología Ignacio Chávez
México
Marisol
López Reyes
MSc, DN Global
Nutrition Professionals Consultancy
España
Claret Mata
MSc Universidad
Central de Venezuela
Venezuela
Paula
Moliterno
MSc Universidad
de la República
Uruguay
Daniela
Moyano
MSc MPH Universidad
Nacional de Córdoba y Universidad Nacional de la Matanza
Argentina
Diana
Murillo
MSc Programa
Mundial de Alimentos (WFP)
Panamá
Selene
Pacheco Miranda
MPH Instituto
Nacional de Salud Pública
México
Lita
Palomares
MSc Universidad
Peruana Cayetano Heredia
Perú
Kenia
Páramo
MSc Coordinadora
Cooperación Técnica INCAP
Belice y
Nicaragua
Analy Pérez
MSc, RD. Unison Health & Community Services
Global Nutrition Professionals Consultancy
Canadá
María Virginia Tijerina Walls
MS, NC Nutrien
Nutrición y Salud
México
María
Angélica Trak-Fellermeier
PhD Florida
International University (FIU)
Global Nutrition
Professionals Consultancy
Estados
Unidos
Bibliografía
Alomar MZ y
col. Decreased hydration status of emergency department
physicians and nurses by the end of their shift. Int J Emerg Med. 2013;6(1):27.
Arihiro S y col. Randomized Trial of Vitamin D Supplementation
to Prevent Seasonal Influenza and Upper Respiratory Infection in Patients with
Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2019;25(6):1088-1095.
Bhandari N y col. Adding zinc to supplemental iron and
folic acid does not affect mortality and severe morbidity in young children. J
Nutr. 2007;137(1):112-7.
Bishop PA y col. Limitations to heavy work at 21
degrees C of personnel wearing the U.S. Military chemical defence ensemble.
Aviat Space Environ Med 1991, 62:216–220.
Broome CS y col. An Increase in Selenium Intake
Improves Immune Function and Poliovirus Handling in Adults with Marginal
Selenium Status. Am J Clin Nutr. 2004;80(1):154-62.
Capurso L. Thirty Years of Lactobacillus rhamnosus GG.
A Review. J Clin Gastroenterol 2019: 53:S1–S41.
Charan J y col. Vitamin D for prevention of
respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. J Pharmacol
Pharmacother. 2012;3(4):300-3.
Chen H y col. Vitamin A for preventing acute lower respiratory
tract infections in children up to seven years of age. Cochrane Database of
Systematic Reviews 2008, Issue 1. Art. No.: CD006090.
Chen H y col. Correlation analysis of omega-3 fatty
acids and mortality of sepsis and sepsis-induced ARDS in adults: Data from
previous randomized controlled trials. Nutr J. 2018; 17:57.
Das RR; Singh M. Oral zinc for the common cold. JAMA 2014,
311(14), 1440-1441.
EFSA. Scientific Opinion on the Safety of Caffeine,
EFSA Journal 2015, 13(5):4102
El-Sharkawy AM y col. Hydration amongst nurses and doctors
on-call (the HANDS on prospective cohort study. Clin Nutr. 2016;35(4):935-42.
Food and Drug Administration (FDA). Al grano:
¿cuánta cafeína es demasiada? 2018
https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/algrano-cuanta-cafeina-es-demasiada
Furushima D
y col. Effect of Tea Catechins on Influenza Infection
and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies.
Molecules. 2018; 20;23(7). pii: E1795.
Gombart AF y col. A Review of Micronutrients and the Immune
System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients
2020;12(1):236.
Hao Q y col.Probiotics for preventing acute upper respiratory
tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2015; 2: CD006895
Heinz S y col. Quercetin supplementation and upper respiratory
tract infection: A randomized community clinical trial. Pharmacological
Research. 2010; 622: 37–242
Hemilä H; Chalker E. Vitamin C for preventing and
treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013; (1).
Hemilä H; Louhiala P. Vitamin C for preventing and
treating pneumonia. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013.
Hemilä H. Vitamin C may alleviate exercise-induced bronchoconstriction:
a meta-analysis. 2013.
Hosseini B y col. Effects of fruit and vegetable consumption
on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature
review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2018;108(1):136-155.
Imdad A y col Vitamin A supplementation for preventing
morbidity and mortality in children from six months to five years of age.
Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 3. Art. No.: CD008524.
Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for
Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. In Dietary Reference Intakes
for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. National Academy Press
2000
Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for
Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron,
Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academy
Press; 2001.
IZINCG Technical brief. Determining the risk of zinc deficiency:
assessment of dietary zinc intake. No3, 2019. 2nd edition.
Khalesi S y col. A review of probiotic supplementation
in healthy adults: helpful or hype? Eur J Clin Nutr. 2019;73(1):24-37.
King S y col. Does probiotic consumption reduce
antibiotic utilization for common acute infections? A systematic review and
meta-analysis. Eur J Public Health. 2019; 1;29(3):494- 499.
Kupka R y col. Effect of selenium supplements on hemoglobin
concentration and morbidity among HIV-1- infected Tanzanian women. Clin Infect
Dis. 2009;48(10):1475-8.
Kwon WY y col. Niacin and selenium attenuate sepsisinduced
lung injury by up-regulating nuclear factor erythroid 2-related factor 2
signaling. Critical Care Medicine 2016.; 44 (6): e370-e382.
Kwon WY y
col. 2011. Niacin attenuates lung inflammation and
improves survival during sepsis by downregulating the nuclear factor-κΒ pathway. Critical Care Medicine; 39(2): 328-334.
Laursen R; Hojsak I. Probiotics for respiratory tract infections
in children attending day care centers A systematic review. European Journal of
Pediatrics 2018; 177:979–994.
Linus Pauling Institute (LPL). Overview of the Immune System.
2017: https://lpi.oregonstate.edu/mic/healthdisease/immunity#authors-reviewers.
Loeb M y col. Effect of Vitamin D supplementation to
reduce respiratory infections in children and adolescents in Vietnam: A
randomized controlled trial. Influenza Other Respir Viruses.
2019;13(2):176-183.
Lonnerdal B. Dietary factors influencing zinc
absorption. The Journal of nutrition, 2000; 130(5), 1378S-1383S.
Martineau AR y col. Vitamin D supplementation to
prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis
of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583.
Matsumoto K
y col. Effects of green tea catechins and theanine
on preventing influenza infection among healthcare workers: a randomized
controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2011;11:15.
Moya M y col. Potentially-Toxic and Essential Elements
Profile of AH1N1 Patients in Mexico City. Scientific Reports 2013; 3: 1–7.
Organización
Mundial de la Salud (OMS) y FAO. Joint WHO/FAO
Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases,
report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 28 Jan -- 1 Feb 2002.
Organización
Mundial de la Salud (OMS). Vitamin A supplementation
to improve treatment outcomes among children diagnosed with respiratory
infections 2011: https://www.who.int/elena/titles/bbc/vitamina_pneumonia_children/en/
Ran L y col. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation
Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials.
2018
Range N y col. The Effect of Multi-Vitamin/Mineral Supplementation
on Mortality during Treatment of Pulmonary Tuberculosis: A Randomised
Two-by-Two Factorial Trial in Mwanza, Tanzania. British Journal of Nutrition
2006; 95 (4): 762–70.
Reid G. Probiotic use in an infectious disease
setting. Expert Review of Anti-Infective Therapy. 2017; 15 (5): 449–455
Rodríguez A y col. Effects of moderate doses of
Vitamin A as an adjunct to the treatment of pneumonia in underweight and
normal-weight children: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. Am
J Clin Nutr 2005;82:1090-1096.
Sanders ME y col. Probiotics and prebiotics in
intestinal health and disease: from biology to the clinic. Nat Rev Gastroenterol
Hepatol. 2019;16(10):605-616.
Segerstrom SC; Miller GE. Psychological stress and the
human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol
Bull. 2004;130(4):601-30.
Sempértegui F y col. The beneficial effects of weekly
low dose vitamin A supplementation on the acute lower respiratory infections
and diarrhea in Ecuadorian children. Pediatrics 1999;104(1):1-7.
Smith AD y col. Is folic acid good for everyone? Am J
Clin Nutr. 2008;87(3):517-33.
Somerville V y col. Effect of Flavonoids on Upper Respiratory
Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Adv Nutr. 2016; 7: p. 488–97.
Steinbrenner H y col. Dietary Selenium in Adjuvant
Therapy of Viral and Bacterial Infections. Advances in Nutrition 2015; 6 (1): 73–82.
Sturman LS y col. Conformational change of the coronavirus
peplomer glycoprotein at pH 8.0 and 37 degrees C correlates with virus
aggregation and virusinduced cell fusion. J Virol. 1990;64(6):3042-50.
Su CF y col. 2007. Nicotinamide abrogates lung injury caused
by ischaemia/reperfusion. European Respiratory Journal; 30: 119-204.
Tam E y col. Micronutrient Supplementation and
Fortification Interventions on Health and Development Outcomes among Children
Under-Five in Low- and Middle-Income Countries: A Systematic Review and
Meta-Analysis. Nutrients. 2020;12(2). pii: E289.
Taneja S y col. Folic acid and vitamin B-12
supplementation and common infections in 6-30-mo-old children in India: a randomized
placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2013;98(3):731-7.
Temple JL y col Systematic Review and Meta-analysis of
the Effects of Caffeine in Fatigued Shift Workers: Implications for Emergency
Medical Services Personnel. Prehosp Emerg Care. 2018 Feb 15;22(sup1):37-46.
Thornton LM y col. Psychoneuroimmunology examined: The
role of subjective stress. Cellscience. 2006; 30;2(4):66-91.
Wang Y y col. Probiotics for prevention and treatment
of respiratory tract infections in children: A systematic review and
meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016;
95(31):e4509.
Wintergerst ES y col. Contribution of selected
vitamins and trace elements to immune function. Ann Nutr Metab. 2007;51(4):301-23.
Wittbrodt MT; Millard-Stafford M. Dehydration Impairs Cognitive
Performance, Medicine & Science in Sports & Exercise: Med Sci Sports
Exerc. 2018; 50(11):2360-2368.
Wypych TP y col. The influence of the microbiome on respiratory
health. Nat Immunol 2019; 20, 1279–1290.
Xiao L y col. Vitamin D supplementation for the
prevention of childhood acute respiratory infections: a systematic review of randomised
controlled trials. Br J Nutr. 2015;114(7):1026-34.
Yamshchikov AV y col. Vitamin D for treatment and prevention
of infectious diseases: a systematic review of randomized controlled trials.
Endocr Pract 2009;15(5):438- 49.
Zhang C y col. Survey of Insomnia and Related Social Psychological
Factors Among Medical Staff Involved in the 2019 Novel Coronavirus Disease
Outbreak. Frontiers in Psychiatry 2020; 11, 306.
Zorrilla EP y col. The relationship of depression and stressors
to immunological assays: a meta-analytic
Comentarios
Publicar un comentario